maanantai 21. tammikuuta 2013

Hampaat, pirulaiset!

Aarni oli vasta parin kuukauden ikäinen, kun aloimme jo odotella hampaiden puhkeamista. Oireita oli havaittavissa; kuolaamista, huulien imeskelyä, maiskuttelua, kuolaamista, tavaroiden maanista järsimistä, nyrkkien imeskelyä, kuolaamista, kitinää, muutama levoton yö, vähän lisää kitinää... mainitsinko jo kuolaamisen? Parin kuukauden ajalta kaikissa Aarnista otetuissa valokuvissa hänellä roikkuu kuolavana suusta!

"Vähän vaikea vaihe menossa, varmaan hampaita tulossa" oli vastaus aika monta kertaa, kun joku kyseli kuulumisia. Hampaita ei vaan näkynyt, ja pojan puolivuotispäivään mennessä olin jo hyväksynyt ettei pojalle kasva hampaita ollenkaan. Kunnes eräänä päivänä huomasin jotain valkoista pilkistävän suusta. Siellä se oli, ensimmäinen hammas pienenpienenä helmenvalkoisena nystyränä, joka ei ollut varmaan milliä korkeampi. Ja se oli tullut ihan yhtäkkiä. Melkein heti perään viereen kasvoi toinen helmi ja nyt Aarnilla on komeat kaksi hampaan alkua suussaan. Äiti on aika ylpeä. :)

Hampaita näkyvissä!
 Joskus kuulee ihmeteltävän, miten vauva pystyy järsimään palasia ruoasta kun eihän sillä ole vielä hampaitakaan. Ikenillä saa kyllä yllättävän hyvin pienennettyä ruokaa, kunhan se on vain tarpeeksi pehmeää jo valmiiksi. Parsakaalit ja hunajamelonit murenevat ihan yhtä pieneksi silpuksi ikenillä kuin hampaillakin. Kannattaa kokeilla joskus antaa sormensa hampaattomalle vauvalle "puruleluksi" niin huomaa kuinka paljon voimaa ikenissäkin on. Aarni on syönyt jopa riisikakkua hampaattomana eikä siinä ollut mitään vaikeuksia. Alkuunhan syöminen on imeskelyä, eikä siinä hampaita tarvitse.

Hampaiden puhkeaminen vaikutti meillä ruokailuun siten, ettei ruoka ole maistunut niin hyvin. Tai korjaan, lämmin ruoka ei ole maistunut. Kylmiä hedelmiä ja kurkkutikkuja Aarni voisi syödä loputtomasti. Voi tietysti olla niinkin, että tässä vaiheessa meillä olisi meneillään hedelmäkausi hampaista huolimatta (vauvoilla on kuulemma vaiheita, jolloin he suostuvat syömään vain jotain tiettyä ruokaa vaikka kokonaisen viikon). Niin tai näin, jääkaapissa on tällä hetkellä oltava aina kurkkua ja hunajamelonia. Mielellään myös vesimelonia. Se on niin hauskan väristä. :)

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti